Ekonomia

Ballina / Ekonomia / Ekonomia
110 milionë euro nga akciza e derivateve
Liridon LLapashtica Publikuar: 30.09.2014 - 08:02
Foto: Laura Hasani

Kriza ekonomiko financiare ka filluar të reflektohet gjatë këtij viti në masë të madhe edhe në Kosovë. Kjo vërehet qartë edhe në importimin e derivateve gjatë periudhës janar – gusht, ku importi i benzinës në krahasim me këtë periudhë të vitit 2013 ka rënë për 4.91 për qind, apo shprehur në euro 1 milion e 256 mijë e 317 euro.

Gjatë kësaj periudhe 8 mujore të vitit 2013 në Kosovë ishin importuar 58 milionë e 776 mijë e 045 litra, ku për këtë sasi akcizë ishte paguar 22 milionë e 459 mijë e 127 euro, ndërsa TVSH 9 milionë e 332 mijë e 886 euro.

Kurse gjatë kësaj periudhe të këtij viti në Kosovë janë importuar 56 milionë e 462 mijë e 122 euro, ku akcize është paguar 21 milionë e 587 mijë e 453 euro, ndërsa TVSH 8 milionë e 643 mijë e 243 euro. Këto vlera vlejnë vetëm për periudhën 8 mujore, janar – gusht. Benzinë më pak gjatë kësaj periudhe janë importuar 2 milionë e 313 mijë e 923 litra.

Akcizë më pak 871 mijë e 674 euro. Dhe TVSH më pak 689 mijë e 643.

Për dallim nga benzina gjatë kësaj periudhe 8-mujore, importi i naftës ka shënuar një rritje të vogël prej 1.95%. Sipas të dhënave zyrtare nga Dogana e Kosovës, nafta në periudhën janar – gusht 2014, në krahasim me 2013 sa i përket shifrave në total të taksave ka shënuar rritje 2 milionë e 459 mijë e 794 euro, apo shprehur në përqindje 1.95%.

Këto shifra ishin më të ulëta gjatë vitit 2013, pasi që në Kosovë ishin importuar 251 milionë e 528 mijë e 894 litra ku për to akcizë është paguar 87 milionë e 189 mijë e 761 euro, kurse TVSH 38 milionë e 988 mijë e 933 euro. Gjatë këtij viti 257 milionë e 482 mijë e 666 litra janë importuar, ku për to është paguar akcizë 90 milionë e 119 mijë e 031 euro, kurse TVSH 38 milionë e 519 mijë e 457 euro.

Edhe vajrat motorike kanë shënuar rritje prej 5 %. Këto vajrat motorike hidraulike, sipas Doganës së Kosovës në periudhën 2014 në krahasime 2013 në total ka rritje 125 mijë e 958 euro, apo shprehur në përqindje 4.98%.

Gjatë vitit 2013 ishin importuar 3 milionë e 324 mijë e 686 litra, për to doganë është paguar 391 mijë e 632 euro, akcizë 1 milion e 63 mijë e 551 euro, kurse TVSH 1 milion e 075 mijë e 380 euro.

Kurse gjatë 2014 janë importuar 3 milionë e 638 mijë e 947 litra, akcizë është paguar 1 milion e 168 mijë e 049 euro, kurse TVSH 1 milion e 101 mijë e 363 euro.


Komento
Komente (0)

Shkruaje emrin

Shkruaje email adresen

Shkruaje vendin
Shkruaje komentin
1000
Dërgo komentin
Me shume nga Ekonomia
 
Ky portal mirëmbahet nga NGB “Zëri” sh.p.k.. Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi, pa miratimin e drejtuesve të “Zërit”. Për ta shfrytëzuar materialin e këtij portali, obligoheni t’i pranoni Kushtet e përdorimit .
Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2010 Portali "Zëri".
[email protected] | [email protected] | Tel: 00 381 38 24 90 71 & 00 381 38 22 24 51